Tyfoon Filipijnen: 4 doden en veel schade

De tyfoon Utor heeft maandagochtend een spoor van vernieling getrokken in de Filipijnen. Volgens de autoriteiten zijn daarbij zeker vier mensen omgekomen, en elf mensen zijn nog vermist.

Vooral het oosten van Luzon, het grootste eiland van de archipel is getroffen. Utor is de twaalfde tyfoon waarmee het land dit seizoen al mee te maken kreeg, en het is de zwaarste tot nu toe. De tyfoon ging gepaard met stortregens en rukwinden met snelheden tot bijna 200km per uur. In de hoofdstad werden de meeste scholen gesloten. Het vlieg-en vaarverkeer werd opgeschort, de openbare bussen reden niet uit.

De zwaarst getroffen provincies zijn Benguet en Aurora. Een aantal steden daar zijn onbereikbaar, omdat hun enige toegangsweg geblokkeerd is. De gouverneur van het gebied verklaarde al dat 90% van de gewassen vernield is. Er wordt in die gebieden vooral maïs, rijst en kokosnoten gekweekt. De tyfoon ontwortelde bomen, beschadigde elektriciteitsdraden en deed huizen instorten.  

De Filipijnen worden elk jaar getroffen door een twintigtal tyfoons, die soms honderden slachtoffers maken. In december nog kostte tyfoon Bopha het leven aan meer dan 1000 mensen.