Mali: 2e ronde presidentsverkiezing

De inwoners van Mali trekken vandaag naar de stembus voor de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Van de 28 kandidaten zijn er na de eerste stemronde nog twee overgebleven: voormalig premier Ibrahim Boubacar Keïta, en oud-minister van Financiën Soumaïla Cissé.  

In de eerste ronde haalde geen enkele kandidaat een absolute meerderheid. Keïta haalde bijna 40% van de stemmen, Cissé ongeveer 20%.

De stembureaus zijn open sinds vanochtend, maar voorlopig zijn er maar weinig kiezers opgedaagd. Het is ook hevig aan het regenen in de hoofdstad. De stembusslag wordt in het oog gehouden door een team van internationale waarnemers, onder leiding van Europarlementslid Louis Michel. De veiligheid wordt gegarandeerd door blauwhelmen, het Franse en het Malinese leger.

De nieuwe president van Mali staat voor een moeilijke taak: het land weer herenigen na anderhalf jaar van militaire conflicten. In maart 2012 greep het leger de macht, ze vonden dat het regime te weinig deed tegen de moslimrebellen die in het noorden een eigen staat wilden oprichten. Die rebellen werden verjaagd met behulp van het Franse leger.