Belfast beleeft woelige relnacht

In Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland, zijn gisteravond en vannacht opnieuw zware rellen uitgebroken. Honderden protestantse betogers gingen op de vuist met de politie.

Ze voerden actie tegen een manifestatie van katholieke republikeinen die door de stad zou trekken. Agenten van de oproerpolitie werden bekogeld met stenen en flessen. 56 agenten raakten daarbij gewond. 

De onrust brak uit in de winkelwijk Royal Avenue. Protestanten blokkeerden de weg die de katholieken zouden nemen, waarna het tot zware gevechten kwam.

Donderdag waren al acht agenten gewond geraakt tijdens een betoging. Toen werden acht mensen opgepakt. Ook in juli waren er verschillende nachten van geweld in de straten van Belfast.  

Noord-Ierland, een Britse provincie, kent al dertig jaar geweld tussen Londen-getrouwe protestanten en katholieke republikeinen, die Noord-Ierland als een deel van de Republiek Ierland beschouwen. Daarbij vielen al 3.500 doden. De vredesakkoorden van 1998 brachten protestanten en katholieken samen aan de macht, maar sporadisch laait het geweld nog op.