Obama wil meer transparantie bij NSA

De Amerikaanse president Barack Obama heeft op een persconferentie aangedrongen op meer transparantie bij de inlichtingendiensten. Aanleiding zijn de onthullingen door vroeger CIA-medewerker Edward Snowden over activiteiten van de geheime dienst NSA.

Het Amerikaanse staatshoofd zei dat niet alleen de regering maar ook het Amerikaanse volk vertrouwen in het afluisterprogramma van de NSA moet hebben. Obama kondigde vier stappen aan om de van toepassing zijnde wet, de "Patriot Act", te hervormen.

Hij wil daarvoor samenwerken met het Congres, waar de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden de meerderheid hebben. Obama beloofde dat er bij de NSA een verantwoordelijke voor (de bescherming van) het privéleven zal komen. Hij zei dat het niet de bedoeling van de VS is de "gewone man" te bespioneren.

Obama wil een herziening van het luik van de Patriot Act omtrent het verzamelen van telefoongegevens. Er moet een evenwicht komen tussen veiligheid en de bescherming van het privéleven, aldus het Amerikaanse staatshoofd. Volgens Obama moeten de autoriteiten zoveel informatie als mogelijk bekend maken.

Obama riep klokkenluider Edward Snowden op, zich ter beschikking van de Amerikaanse justitie te stellen als hij denkt wettig gehandeld te hebben.

Verder nog verwierp de president het idee om de Olympische Spelen in het Russische Sotsji te boycotten vanwege het Russische beleid omtrent homo's en lesbiennes. Hij zei dat sinds de terugkeer van de Russische president Vladimir Poetin aan de macht, de anti Amerikaanse retoriek is toegenomen, maar dat hij geen slechte relaties met zijn Russische collega heeft.