Fukushima: nieuw lek wordt gedicht

Tokyo Electric Power Company (TEPCO), de uitbater van de kerncentrale in Fukushima, begint vandaag met het wegpompen van besmet water. Begin deze week werd bekend dat er zo’n 300.000 liter radioactief water per dag in de Stille Oceaan lekt. Dat komt overeen met een vol Olympisch zwembad per week.
Sinds de kernramp in Fukushima, na een zware zeebeving op 11 maart 2011, blijft de kerncentrale voor problemen zorgen . De Japanse premier Shinzo Abe heeft de regering bevolen om te helpen dit ‘dringende probleem’ aan te pakken.
TEPCO zal vanaf vandaag 180 liter radioactief water per minuut oppompen, en ondergronds opslaan, als noodoplossing. Onder de zeedijk worden ook pijplijnen aangelegd om het besmette grondwater op te pompen.
Het is niet duidelijk hoeveel schade het lek zal veroorzaken in de oceaan. In de eerste weken na de kernramp in 2011 kreeg TEPCO de toestemming van de Japanse regering om miljoenen liters besmet water in de Stille Oceaan te lozen, als noodoplossing. Maar de nucleaire crisis blijft duren, en daardoor loopt zowel de tijd als de kostprijs van de schoonmaak almaar op. Het zal nu al zeker veertig jaar duren voor alles weer in orde is, en de kosten lopen op tot meer dan acht miljard euro.