Nederland heeft eigen zaak-Jacob

Het Nederlandse duidingsprogramma Nieuwsuur heeft maandagavond beelden uitgezonden van de dood van Roelie, een verstandelijk gehandicapte vrouw van 44. Ze stierf nadat ze hardhandig tegen de grond geduwd werd door begeleiders in een gehandicapteninstelling. De beelden zijn geregistreerd door een bewakingscamera.

De feiten dateren van 12 maart 2012. Begeleiders wilden verhinderen dat de vrouw zou weglopen, hoewel de vrouw vrijwillig in de instelling verbleef. Ze stopten haar in een isoleercel en probeerden haar hardhandig in bedwang te houden. Even later overleed de vrouw.

De zaak doet denken aan de zaak-Jonathan Jacob in België. Jacob stierf in een politiecel na tussenkomst van het Bijzondere Bijstandsteam. De beelden van zijn dood werden uitgezonden in het nieuwsmagazine Panorama.

NOVO, de zorginstelling waar de vrouw verbleef, heeft nog via kort geding geprobeerd om te verhinderen dat de beelden op televisie zouden komen, maar de rechter oordeelde dat de beelden uitgezonden mochten worden.

Bekijk hier de reportage van Nieuwsuur: