Rouhani legt de eed af in Iran

Hassan Rouhani heeft zondag de eed afgelegd als nieuwe president van Iran. Hij volgt Mahmoud Ahmadinejad op, die na twee termijnen niet meer mocht deelnemen aan de verkiezingen.

Op de eedaflegging waren vertegenwoordigers van vijftig verschillende landen aanwezig. Dat was nog nooit eerder gebeurd. Rouhani staat dan ook bekend als een gematigd man, misschien wel degene die de ruzie tussen Iran en onder andere de VS en Israël over haar nucleaire programma kan oplossen.

In de toespraak na zijn eedaflegging zei Rouhani dat andere landen Iran moeten respecteren, dat ze Iran moeten behandelen als een gelijke partner. En als ze willen praten over het nucleaire programma, moeten ze “niet spreken in de taal van sancties, maar in de taal van respect”.

Rouhani wil ook dat zijn regering prioriteit geeft aan het verbeteren van vrouwenrechten in Iran. Vrouwen moeten meer kansen krijgen in de samenleving, zei hij in zijn speech.

Meteen na de eedaflegging stelde Rouhani zijn nieuwe kabinet voor. Een teken dat hij meteen aan het werk wil, want hij nog twee weken de tijd om zijn ministers te kiezen.

De nieuwe president heeft gekozen voor een kabinet van technocraten met veel ervaring. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken bijvoorbeeld is Mohammad Javad Zarif, voormalig VN-ambassadeur voor Iran en een gerespecteerd diplomaat. Hij onderhoudt bovendien goede contacten met Amerikaans vicepresident Joe Biden en defensieminister Chuck Hagel.

De Verenigde Staten hebben Rouhani gefeliciteerd, en laten weten dat ze graag willen samenwerken om de bezorgdheden over het nucleaire programma van Iran de wereld uit te helpen.