Bacterie in zuivel Nieuw-Zeeland

Fonterra, de grootste zuivelfabrikant van Nieuw-Zeeland, heeft in sommige producten een gevaarlijke bacterie aangetroffen die botulisme veroorzaakt. Botulisme is één van de gevaarlijkste vormen van voedselvergiftiging en kan leiden tot verlamming en zelfs de dood. De zuivelproducten zijn naar zeven landen uitgevoerd en dus lanceert Fonterra een wereldwijde terugroepactie. Dat meldt BBC.

De bacterie werd onder meer aangetroffen in babymelkpoeder en in sport- en proteïnedrankjes. De fabrikant liet al meer dan 1000 ton zuivelproducten terugroepen in China, Australië, Thailand, Maleisië, Vietnam en Saoedi-Arabië.

Nutricia is één van de afnemers en zegt dat geen enkel van de mogelijk besmette producten in de winkel is beland. Voorlopig is het nog onduidelijk of andere bedrijven wel besmette producten heeft verkocht.

Fonterra is één van de grootste zuivelbedrijven ter wereld. De fabrikant heeft zijn klanten opgeroepen om hun voorraden dringend te controleren. Het heeft geen weet van mensen die ziek zijn geworden.