Chileense kompels worden niet vergoed

Na bijna drie jaar blijkt dat de 33 Chileense mijnwerkers die meer dan twee maanden vastzaten in een mijn in Copiapo niet vergoed worden. De openbare aanklager in Chili heeft niet genoeg bewijzen gevonden om aanklacht in te dienen tegen de eigenaars van de mijn. De overlevenden zijn woedend.

Het verhaal hield in 2010 de hele wereld in de ban: na een instorting van de wand van een mijnschacht kwamen 33 mijnwerkers vast te zitten op een diepte van 700 meter onder de grond. De kompels hadden meer dan twee weken lang geen enkel contact met de buitenwereld. Een spectaculaire reddingsoperatie bracht hen pas 69 dagen later opnieuw bovengronds.

Drie dagen voor de derde verjaardag van de ramp kregen de overlevenden een koude douche. Het onderzoek naar de eventuele verantwoordelijkheid van de mijneigenaars draait op niets uit. "We hebben besloten het onderzoek niet voort te zetten, want er zijn geen elementen om een beschuldiging in te stellen", zo verklaarde Hector Mella van het openbaar ministerie van Atacama donderdag.

"We hebben steeds volgehouden dat het een betreurenswaardig ongeval was", zo reageerde de advocate van de mijneigenaars tevreden.

De overlevenden zijn woedend. "Ze hebben me vandaag een tweede keer levend begraven", zo schreeuwde Mario Sepulveda het uit. "Dit is een schande voor de Chileense justitie." De klacht, ingediend door de families van de mijnwerkers, ging gepaard met een eis tot schadevergoeding van verscheidene miljoenen dollars.