Berlusconi: "Straf is ongegrond"

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi noemt de veroordeling die hij opliep wegens fiscale fraude “een veroordeling zonder enige grond”. Hij reageerde in een videoboodschap, waarin hij ook beklemtoonde dat hij politiek actief wil blijven.

“Ik heb nooit een systeem van fiscale fraude opgezet”, zei Berlusconi. Hij verklaarde dat hij het slachtoffer is geworden van “een ongelooflijke reeks beschuldigingen en processen die geen uitstaans hebben met de realiteit”.

De veroordeling tegen de controversiële politicus en mediamagnaat is geen reden om uit de politiek te stappen. “We moeten politiek blijven bedrijven om alle noodzakelijke hervormingen te doen, in eerste instantie bij justitie", zo stelde hij.

Het Italiaanse Hof van Cassatie bevestigde donderdag in Rome dat Berlusconi rechtsgeldig werd veroordeeld tot vier jaar celstraf wegens fiscale fraude. Het is zijn eerste definitieve veroordeling na vele processen.

Van de celstraf is wel al drie jaar kwijtgescholden en Berlusconi moet ook niet naar de gevangenis, wegens zijn leeftijd. Hij is 76.