Snowden mag jaar in Rusland blijven

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft asiel gekregen in Rusland en heeft de transitzone van de luchthaven in Moskou verlaten. Dat heeft zijn advocaat bekend gemaakt. Het zou gaan om een tijdelijke asieltoekenning, voor een jaar. Snowden verbleef al vijf weken in de transitzone van de luchthaven van Moskou.

"Snowden heeft de luchthaven verlaten. We hebben hem zonet een document overhandigd waaruit blijkt dat hij voor een periode van een jaar tijdelijk asiel heeft gekregen in Rusland", verklaarde advocaat Anatoli Koetsjerena. Volgens de raadsman bevindt Snowden zich nu "op een veilige plaats". Meer details over zijn verblijfplaats werden om veiligheidsredenen niet gegeven.

Snowden, die als IT-consulent voor de NSA werkte, heeft meer dan vijf weken doorgebracht in de transitzone van de internationale luchthaven Sjeremetjevo. Hij kwam daar op 23 juni aan met een vliegtuig uit Hongkong, waar hij aan het licht had gebracht dat de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten op grote schaal gebruik maken van internetspionage, via een geheim programma met de codenaam Prism.