Machinisten slapen en lezen tijdens rit

In Argentinië zijn videobeelden bekend gemaakt van machinisten die onoplettend zijn tijdens hun diensturen. Op de beelden is te zien hoe sommige treinbestuurders een boek lezen, sms’en en zelfs in slaap vallen terwijl hun trein in volle vaart over de sporen dendert.

Na een reeks dodelijke treinongelukken in Argentinië liet minister van Transport Florencio Randazzo vorige maand camera’s installeren in alle stuurcabines, omdat hij vermoedde dat de machinisten bij de ongevallen in de fout gingen. De videobeelden geven hem gelijk, veel Argentijnse machinisten springen te nonchalant om met de veiligheidsvoorschriften.

De minister belooft daarom extra maatregelen. Machinisten moeten vanaf nu elke dag een medische test ondergaan en krijgen jaarlijks 100 uur bijkomende training. De bestuurders uit de vrijgegeven videobeelden zijn ondertussen allemaal ontslagen of op het matje geroepen.

Gebeurt ook in Europa

Ondertussen is bekend dat de machinist van het treinongeluk van vorige week in Spanje aan het telefoneren was en een kaart bestudeerde toen zijn trein aan veel te hoge snelheid uit de bocht vloog. Bij het ongeluk stierven 79 mensen.