Britse Queen had speech voor WOIII

In Groot-Brittannië is het script onthuld van een televisietoespraak die koningin Elizabeth II zou voorlezen als de Koude Oorlog zou uitgedraaid zijn op een nucleaire confrontatie. Dat blijkt uit geheime regeringsdocumenten uit 1983.

“Groot-Brittannië wordt geconfronteerd met de dodelijke kracht van misbruikte technologie”, zo klinkt het. De Queen lijkt haar onderdanen voor te bereiden op de gruwel van een Derde Wereldoorlog. Ze beschrijft de gevaren voor de Britten als "groter" dan ooit tevoren in de geschiedenis. "De vijand is geen soldaat met een geweer, zelfs geen piloten die boven onze steden en gemeenten naar doelwitten zoeken.”

Britse ambtenaren schreven de hypothetische toespraak in 1983 als deel van een grootschalige simulatie-oefening, ‘Wintex-Cimex 83’. De onheilspellende speech is nooit opgenomen en het is zelfs
onwaarschijnlijk dat de Queen de tekst ooit heeft gelezen. Het script werd donderdag samen met andere regeringsdocumenten vrijgegeven uit de nationale archieven.

De oefening vond plaats tijdens een van de meest gespannen en bitse periodes van de Koude Oorlog, toen de Amerikaanse president Ronald Reagan de Sovjet-Unie als het "evil empire" beschreef en er in verscheidene Europese landen kruisraketten werden geïnstalleerd.