Hoe de NSA u in het oog kan houden

De NSA, de Amerikaanse geheime dienst, heeft wereldwijd praktisch onbeperkte toegang tot de internetdata van burgers. Dat blijkt uit nieuwe documenten die de Britse krant The Guardian publiceert. De informatie komt opnieuw van de voormalige NSA-medewerker Edward Snowden.

De NSA gebruikt het programma ‘XKeyscore’ om het internetgebruik van mensen wereldwijd te controleren. Medewerkers van de geheime dienst kunnen naar verluidt in "enorme databanken" van de NSA naar namen, e-mailadressen, telefoonnummers en trefwoorden zoeken.

Voor de persoonlijke aanvragen hadden ze geen bijzondere toestemming van een rechter of een andere NSA-medewerker nodig, schrijft The Guardian. Ook de observatie van de internetactiviteit van personen in "real time" is met XKeyscore mogelijk.

De presentatie is net zoals vorige publicaties afkomstig uit het bestand van Snowden. Deze keer zette The Guardian de volledige documenten op het net. Enkele pagina's werden zwart gemaakt, omdat ze details over concreet materiaal van de geheime dienst bevatten, die men niet wilde verraden.

Bekijk hier de 'XKeyscore'-presentatie (niet beschikbaar in de app):