Zimbabwe kiest: Mugabe claimt winst

De partij van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, Zanu PF, heeft de verkiezingsoverwinning al opgeëist. "Het zal een massale overwinning zijn bij de parlementaire, presidents- en lokale raadsverkiezingen", aldus Zanu PF-woordvoerder Rugare Gumbo. De partij van uitdager Morgan Tsvangirai (MDC) hekelt dat de verkiezingen in het land "zeker niet geloofwaardig zijn". Ook burgerrechtenactivisten gewagen van onregelmatigheden tijdens de stembusgang.

De kiezers zijn gisteren massaal naar de stembus getrokken om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. Robert Mugabe, de 89-jarige president, heeft gezegd dat hij een stap opzij zou zetten als zijn partij het onderspit zou delven. Hij is al 33 jaar aan de macht en nam het op tegen premier Tsvangirai.

Over het hele land wachtten lange rijen kiezers urenlang in het koude weer om hun stem uit te brengen. De stemlokalen moesten eigenlijk om 19 uur sluiten, maar wegens de hoge opkomst beloofde de kiescommissie dat alle wachtenden tot middernacht zouden kunnen stemmen. President Mugabe stemde in de township Highfields, bij de hoofdstad Harare. "Ik ben er zeker van dat de mensen vrij en eerlijk zullen stemmen", verklaarde hij.

De autoritaire machthebber ontkende dat de legitimiteit van de verkiezingen ondermijnd zou zijn. De beschuldigingen van de MDC van zijn uitdager Morgan Tsvangirai deed hij af als politieke spelletjes.

Geloofwaardigheid

Premier Tsvangirai stelt zich vragen bij de geloofwaardigheid van de stembusgang. Zijn partij MDC claimt dat op grote schaal is gesjoemeld met de kieslijsten. Afrikaanse verkiezingswaarnemers zeiden woensdag dat er her en der problemen waren met kiezers die weggestuurd werden bij kieslokalen, maar het is volgens hen te vroeg om te besluiten dat die incidenten het resultaat aanzienlijk beïnvloed hebben.