Assange: "Gevaarlijk precedent"

Wikileaks-stichter Julian Assange noemt de veroordeling van klokkenluider Bradley Manning door de Amerikaanse militaire rechtbank "een gevaarlijk precedent". Dat zei hij in een videoboodschap vanuit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen.

"De openbaringen van Bradley Manning hebben oorlogsmisdaden aan het licht gebracht, revoluties ontketend en democratische hervorming ingeleid", zei Assange. "Hij is de klokkenluider bij uitstek. Dit is de eerste aanklacht ooit tegen een klokkenluider in de Verenigde Staten. Het is een gevaarlijk precedent en een voorbeeld van extremisme van de nationale veiligheid."

Assange verwacht dat Manning in beroep zal gaan tegen zijn veroordeling, en liet ook weten dat WikiLeaks hem daarbij zal steunen. "WikiLeaks zal niet rusten tot hij vrij is."

WikiLeaks publiceerde in 2010 de naar schatting 700.000 geheime documenten die de Amerikaanse militair Bradley Manning had doorgespeeld. Manning werd daarvoor dinsdag schuldig bevonden aan onder meer spionage. Hij riskeert een gevangenisstraf van maximaal 144 jaar.