Papa Snowden: "De waarheid komt nog"

Lonnie Snowden, de vader van klokkenluider Edward Snowden, blijft de acties van zijn zoon verdedigen. Begin juni van dit jaar lekte Edward Snowden informatie over de spionageactiviteiten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Die bespioneert burgers wereldwijd via het internet.

Snowden is enkele dagen na de onthullingen uit de anonimiteit getreden via de Britse krant The Guardian. In een video van 12 minuten legde hij uit wat het spionageprogramma PRISM inhoudt en waarom hij dit aan het licht bracht. “Veel mensen hebben de video niet eens uitgekeken”, zegt vader Snowden. “Ze focussen op mijn zoon in plaats van op de feiten die hij openbaar gemaakt heeft”.

Volgens Lonnie heeft zijn zoon het “Vierde Amendement” beschermd. Dat bepaalt dat de Amerikaanse overheid niet zomaar willekeurige huiszoekingen of fouilleringen mag doen bij zijn burgers. Elke huiszoeking moet volgens deze wet worden uitgevoerd op bevel van een rechter. “Door de spionageactiveiten van de NSA, schendt de overheid dus zijn eigen wetten”, aldus Lonnie.

Lonnie Snowden kan enkel indirect communiceren met zijn zoon. “Gezien de omstandigheden waarin hij zit, gaat het nog redelijk goed met hem.” Edward Snowden zit op dit moment nog steeds vast in de transitzone van de Russische Sjeremetjevo-luchthaven, waar hij al sinds 23 juni verblijft. Rusland weigert om hem uit te leveren aan de Verenigde Staten. De Russische autoriteiten overwegen om Snowden tijdelijk asiel te verlenen, zodat hij op termijn naar Venezuela, Bolivia of Nicaragua zou kunnen vliegen. Daar heeft de Amerikaanse klokkenluider politiek asiel gekregen.