Bosbrand Mallorca: 100en op de vlucht

In het westen van het Spaanse eiland Mallorca woedt een grote bosbrand. Meer dan duizend hectare pijnboombos zijn al in de as gelegd. Honderden mensen zijn in paniek moeten vluchten voor het vuur. De zwarte rook is van kilometers ver te zien.
De brand woedt al meer dan 24 uur in de omgeving van de gemeente Andratx. Gisteren moesten al 24 huizen ontruimd worden in een vakantiekamp. Er zijn voorlopig geen berichten over gewonden of beschadigde huizen.
Het blussen wordt bemoeilijkt door de krachtige wind en de warmte: op het eiland worden recordtemperaturen van bijna 40 graden in de schaduw gemeten. De brandweer, civiele bescherming ne het leger proberen het vuur te bestrijden met onder andere acht blusvliegtuigen en zeven blushelikopters.
De brand is vrijdagnamiddag ontstaan in de omgeving van Sa Coma Calenta. Eén man werd opgepakt op verdenking van nalatigheid. Hij werd urenlang verhoord en daarna weer vrijgelaten. Hij zou plantenafval verbrand hebben, en zo mogelijk het vuur veroorzaakt hebben.