“Het was moord en hij kwam ermee weg”

Eén van de juryleden die George Zimmerman vrijsprak voor de moord op de ongewapende tiener Trayvon Martin zegt dat ze hem eigenlijk had willen schuldig verklaren.
Jurylid B-29, die zich ‘Maddy’ laat noemen, was als Puerto Ricaanse de enige gekleurde persoon in de uitsluitend vrouwelijke jury. Ze getuigt in ‘Good Morning America’ op ABC dat zij gelooft dat Zimmerman de zwarte jongen opzettelijk doodschoot. “Het was moord, en hij kwam daarmee weg”. Maar de wet liet haar en de andere juryleden niet toe om hem schuldig te verklaren.
In Florida geldt de ‘Stand your ground’-wet, die bepaalt dat je een vuurwapen mag gebruiken als zelfverdediging, ook al heb je de kans om te vluchten. Daarom kon Zimmerman niet veroordeeld worden.
‘Maddy’ wil zich excuseren tegenover de ouders van Trayvon Martin. Maar ze zegt dat ze geen andere keuze had: "Je kan hem niet naar de gevangenis sturen ook al wisten we in ons hart dat hij schuldig was. We moesten onze gevoelens opzijschuiven en naar de bewijslast kijken."
Trayvon Martin was een jongen van 17 die op 26 februari vorig jaar werd doodgeschoten door de 28-jarige buurtwacht George Zimmerman, in Sanford (Florida). Martin had net snoep gekocht en liep over straat. Zimmerman schoot hem dood, naar eigen zeggen uit wettelijke zelfverdediging. Maar de 17-jarige Trayvon, een zwarte jongen, was ongewapend.
Het proces beroerde veel Amerikanen. Velen geloofden dat Martin werd doodgeschoten, enkel en alleen omdat hij zwart was. Duizenden mensen kwamen op straat om protesteren tegen de vrijspraak. Zelfs president Obama reageerde. Hij zei: “Ik had Trayvon Martin kunnen zijn, 35 jaar geleden”.