DSK voor rechter om pooierschap

De vroegere IMF-baas Dominique Strauss-Kahn en twaalf anderen moeten zich dan toch voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor pooierschap. Dat hebben de rechters vrijdag beslist.

DSK riskeert een maximale gevangenisstraf van 10 jaar en een boete van 1,5 miljoen euro . De 64-jarige Strauss-Kahn was in maart vorig jaar in beschuldiging gesteld van georganiseerd pooierschap omdat hij had deelgenomen aan seksfeestjes met prostituees. Die vonden plaats in het Carlton hotel, in het centrum van Lille. DSK ontkende zijn deelname niet, maar houdt vol dat hij niet wist dat de dames in kwestie betaald werden.

Ruim een maand geleden had het parket van Rijsel nochtans gevraagd om de beschuldigingen ten aanzien van Strauss-Kahn te laten vallen wegens een gebrek aan bewijzen. Het parket heeft nog niet beslist of het in beroep gaat tegen de beslissing van de rechters. Richard Malka, één van de advocaten van DSK, laakte vrijdag de verbetenheid waarmee zijn cliënt wordt aangepakt. De raadsman zei evenwel dat ze in alle rust "de absurditeit en de dwaling van de beschuldigingen" zullen aantonen voor de correctionele rechtbank.

Eerder kwam Strauss-Kahn ook al in opspraak toen een New Yorks kamermeisje hem in mei 2011 beschuldigde van aanranding. Ze liet de beschuldigingen uiteindelijk vallen en trof een schikking met DSK, maar de zaak betekende wel de doodsteek voor de politieke carrière van DSK, die één van de voornaamste socialistische kandidaten voor de Franse presidentsverkiezingen van 2012 leek te worden.