Machinist: "Doden op mijn geweten"

Eén van de machinisten van de hogesnelheidstrein die woensdagavond is ontspoord nabij Santiago, heeft het ongeval overleefd. Hij heeft intussen toegegeven dat hij een bocht waar de snelheid beperkt is tot 80 kilometer per uur, aan een snelheid van 190 kilometer per uur aangesneden heeft. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais.

De bestuurder zat na het ongeluk vast in zijn cabine. Hij had telefonisch contact met het station, toen hij nog niet wist dat er dodelijke slachtoffers waren gevallen. “Ik hoop dat er geen doden zijn, want als ze sterven, heb ik dat op mijn geweten”, zei hij. Hij zei dus ook dat de trein aan meer dan het dubbele van de toegelaten snelheid de bewuste bocht inreed. El Pais citeert bronnen die dicht bij het onderzoek staan. Waarom de machinist zo snel reed, kon hij nog niet verduidelijken. Het onderzoek moet uitwijzen of het om een technische of om een menselijke fout gaat. Het hooggerechtshof van Gallicië is een onderzoek begonnen naar de machinist. 

Bij het ongeval kwamen 77 mensen om het leven, 143 passagiers raakten gewond. Vijf mensen liggen nog in coma en mogelijk liggen er nog slachtoffers in de gescheurde wagons. Het is de ergste treinramp in Spanje in vier decennia.