NSA mag internet blijven controleren

Het Huis van Afgevaardigden heeft woensdag met een nipte meerderheid gestemd voor de voortzetting van het spionageprogramma van de National Security Agency (NSA). De NSA kan dus op grote schaal telefoon- en internetverkeer blijven controleren.

Nadat klokkenluider Edward Snowden de spionagepraktijken van de NSA aan het licht had gebracht, kwamen veel stemmen op om de bevoegdheden van de inlichtingendienst te beperken. De Republikeinse afgevaardigde Justin Amash diende een voorstel in bij het Huis van Afgevaardigden, om de NSA enkel gegevens te laten verzamelen bij verdenking van een misdrijf.

Het Witte Huis had voorafgaand aan de zitting de afgevaardigden nadrukkelijk gevraagd tegen het voorstel te stemmen. Het huidige surveillanceprogramma zou noodzakelijk zijn om de veiligheid van de Verenigde Staten en hun inzittenden te waarborgen. In het Huis van Afgevaardigden waren 205 stemmen voor de inperking van de bevoegdheden, 217 tegen.

Ondertussen zit Edward Snowden nog steeds in de transitzone van de luchthaven Sjeremetjevo van Moskou. Hij heeft nog geen pas gekregen waarmee hij van de luchthaven kan vertrekken.