Update treinramp: minstens 77 doden

De dodentol van van de treinramp in het Spaanse Santiago de Compostela blijft oplopen. Intussen zijn al minstens 77 dodelijke slachtoffers en zo’n 143 gewonden geteld. Afgelopen nacht zijn nog zwaargewonde slachtoffers overleden. De brandweer doorzoekt nu de laatste twee wagons, daar zouden nog passagiers geklemd zitten. Verwacht wordt dat er nog meer slachtoffers zullen gevonden worden.

De hogesnelheidstrein met dertien wagons is gisteravond rond 20.45 uur ontspoord, op enkele kilometers van het station van Santiago de Compostela. Dat ging gepaard met een enorme klap, ooggetuigen dachten aanvankelijk dat het om een bomontploffing ging. De trein was vertrokken in Madrid. Volgens de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe waren er 238 mensen aan boord . Veel reizigers waren onderweg naar de festiviteiten in het bedevaartsoord, want vandaag is het er een feestdag ter gelegenheid van de patroonheilige van Santiago de Compostela. Het festival is intussen afgelast.

Een oorzaak van het ongeval is er nog niet. Volgens verschillende Spaanse media zou de trein te snel hebben gereden. Het is één van de grootste treinrampen in de Spaanse geschiedenis.

Buitenlandse Zaken heeft voorlopig nog geen informatie over Belgen onder de slachtoffers. Premier Di Rupo, minister van Buitenlandse Zaken Reynders en de Spaanse premier Rajoy - die in Santiago de Compostela is geboren - hebben hun medeleven betuigd op Twitter.