India: Schoollunch bevatte pesticiden

De schoolmaaltijden waaraan 23 Indische kinderen dinsdag gestorven zijn, bevatten grote hoeveelheden pesticiden. Dat heeft de Indische politie bekendgemaakt.
In de restanten van het eten en het kookgerei werden sporen gevonden van monocrotofos, een stof die in pesticiden gebruikt wordt. De aangetroffen concentratie in het voedsel was vijf keer zo groot als wat er normaal in verdelgingsmiddelen aanwezig is. Het gif zat in de olie waarmee het voedsel bereid werd.
De schoolkinderen, allemaal tussen de vier en twaalf jaar, kregen meteen na het eten van de maaltijd hevige maagkrampen. 23 kinderen stierven, tientallen anderen liggen nog steeds in het ziekenhuis. Hun toestand is stabiel.
De politie is nu op zoek naar de directrice van het schooltje, die samen met haar man spoorloos verdwenen is. Hun huis is al twee keer doorzocht, en de eerste keer nam de politie verschillende etenswaren mee. Het is niet bekend waar de directrice de ingrediënten kocht voor de gratis maaltijden.
Intussen weigeren Indische schoolkinderen nog schoolmaaltijden te eten. Over het hele land hebben ouders geprotesteerd tegen de ondermaatse kwaliteit van het voedsel. De Indische overheid heeft een onderzoek ingesteld naar de kwaliteit van de gratis maaltijden.