Obama: "Ik had Trayvon kunnen zijn"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft voor het eerst gereageerd op de vrijspraak van George Zimmerman, de beschuldigde van de moord op de zwarte tiener Trayvon Martin. "Trayvon Martin kon ikzelf geweest zijn, 35 jaar geleden", zei Obama. De zaak zet de rassenverhoudingen weer op scherp in de Verenigde Staten.

Trayvon Martin werd in februari 2012 neergeschoten door burgerwacht George Zimmerman. Zimmerman werd vorige week vrijgesproken op grond van wettige zelfverdediging. Op het vonnis werd de voorbij dagen woedend gereageerd, voornamelijk door de zwarte gemeenschap in de VS. Obama wees erop dat de meeste zwarte mannen in de VS al te maken hebben gehad met raciale problemen.

"De zaak weerspiegelt de ongelijkheden uit het verleden", zei hij. "Ik denk dat het belangrijk is te erkennen dat de Afro-Amerikaanse gemeenschap deze kwestie door zijn eigen ervaringen bekijkt. De pijn en de geschiedenis gaan niet weg". Obama verwijst hiermee naar de raciale segregatie in het zuiden van de VS die pas 50 jaar geleden afgeschaft werd.

Vandaag zijn in meer dan 100 steden in de VS protesten gepland om te vragen de rechtszaak te heropenen. Onder meer de moeder en broer van Trayvon zullen in New York een manifestatie bijwonen.