Detroit vraagt faillissement aan

De Amerikaanse stad Detroit heeft een procedure opgestart om het faillissement aan te vragen. Het is de grootste stad in de Verenigde Staten die ooit de boeken moest neerleggen. Detroit torst minstens 15 miljard dollar aan schulden.

De stad was ooit één van de belangrijkste industriesteden van de VS, maar is al jaren in verval. Sinds midden vorige eeuw verloor de stad meer dan de helft van zijn bevolking, van 1,8 miljoen inwoners in 1950 tot 685.000 vandaag. Doordat de stad leegloopt, zijn ook de belastinginkomsten gedaald, waardoor de openbare dienstverlening afgenomen is. Zo werkt in een aantal wijken de straatverlichting niet meer.

Er is sprake van een neerwaartse spiraal, die Detroit hoopt te stoppen door bescherming tegen zijn schuldeisers aan te vragen. De aanvraag werd ingediend door crisismanager Kevyn Orr bij een federale rechtbank. Als de aanvraag wordt ingewilligd, kunnen een aantal bezittingen van Detroit worden verkocht om de schulden af te lossen. De aankondiging komt niet als een verrassing: vorige maand zette Detroit al een aantal betalingen stop. De crisismanager onderhandelde met de schuldeisers in een poging de faillissementsprocedure af te wenden.