Regering Portugal blijft overeind

In Portugal heeft de regering van de conservatieve premier Pedro Passos Coelho voor de vijfde keer op een ruim jaar tijd een vertrouwensstemming in het parlement overleefd. Het parlement in Lissabon behield met 131 stemmen tegen 87 het vertrouwen in de regering.

De milieupartij PEV had de motie van wantrouwen ingediend door het regeringsbeleid te linken aan de economische recessie en de hoge werkloosheidscijfers, die tot een collectieve verpaupering van het land leiden. De groenen willen nieuw overleg met de internationale crediteurs en eisen dat hun voorwaarden voor terugbetaling van de ‘hulp’ de economische groei van Portugal niet schaadt.

Om een staatsbankroet te vermijden had Portugal van de trojka (Europese Unie, Europese Centrale Bank, Internationaal Monetair Fonds) een zogenaamd hulppakket van meer dan 78 miljard euro gekregen. Daaraan waren echter strenge voorwaarden verbonden, zoals het ‘ontvetten’ van de staat en andere buikriemoperaties.

Eerder deze week bleek dat de Portugese schuld, ondanks het voorbeeldige saneringsgedrag van de regering, in het eerste kwartaal van 2013 met 3,4 procent is gestegen tot 127,1 procent van het bbp. De werkloosheid steeg tot boven de 18 procent. En intussen stuwt Portugal af op een derde opeenvolgend recessiejaar.