Nelson Mandela wordt vandaag 95

Nelson Mandela is vandaag 95 geworden. Hij zal zijn verjaardag wel nog in het ziekenhuis moeten vieren, waar hij herstelt van de gevolgen van een longinfectie.

Er staan in Zuid-Afrika en elders in de wereld heel wat vieringen ter ere van Mandela gepland. Miljoenen Zuid-Afrikaanse kinderen starten hun schooldag met een ‘Happy Birthday’, er zijn liefdadigheidsacties in heel het land en op Times Square in New York wordt een gigantisch schilderij van Mandela getoond. Het is vandaag ook de vijfde Nelson Mandela International Day, de dag waarop zijn strijd tegen de apartheid overal ter wereld geëerd wordt. De Verenigde Naties hebben de dag in 2010 erkend. De Nelson Mandela Foundation vraagt dat iedereen ter wereld vandaag, of eventueel op een andere dag, 67 minuten tijd maakt voor een goede daad.

Mandela ligt nog steeds in het ziekenhuis in Pretoria, waar zijn gezondheidstoestand nog altijd zorgwekkend maar stabiel is. De voormalige president van Zuid-Afrika ligt al sinds 8 juni in het ziekenhuis door de gevolgen van een longinfectie. Volgens president Jacob Zuma gaat zijn gezondheid er stilaan op vooruit.