Schilderijen uit kunsthal verbrand

De schilderijen die vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam zijn gestolen, zijn allemaal verbrand. Dat heeft de leider van het onderzoeksteam van justitie in Roemenië gezegd aan Roemeense media. Het gaat om zeven schilderijen met een geschatte waarde van 18 miljoen euro van onder anderen Monet, Matisse, Picasso, Gauguin en Lucian Freud.

Leuren met kunstwerken

De kunstwerken zijn verbrand in de de woning van de moeder van hoofdverdachte Radu Dogaru in het Oost-Roemeense dorpje Carcaliu. Kunstexperts van het nationaal museum in Roemenië hebben in opdracht van justitie gevonden asresten onderzocht en daar bleek uit dat het resten van de kunstwerken zijn.

De verdachten wilden de schilderijen verkopen aan de Russische maffia, aldus justitie. Ook werd een Roemeense modekoning benaderd door de drie, die letterlijk met de schilderijen opgerold in een boodschappentasje door de Roemeense hoofdstad Boekarest leurden in de hoop ze kwijt te raken.

Eerst begraven dan verbrand

Toen ze uiteindelijk begrepen dat de werken zo beroemd waren dat ze nooit te gelde konden worden gemaakt, werden de schilderijen naar de moeder gebracht. Daar werden ze eerst verstopt, daarna begraven op het lokale kerkhof en uiteindelijk samen met huisvuil en rubber laarzen opgestookt in de houtkachel. "Het werd me duidelijk dat ze iets verschrikkelijks hadden gedaan en we waren bang gestraft te worden", zo zou de moeder in haar bekentenis hebben verklaard. Zes verdachten in deze zaak zijn maandag aangeklaagd en zullen later worden berecht.

 

meer info over de kunstroof vind je hier:

20 speurders jagen op gestolen schilderijen

Ruwe beelden kunstdiefstal Rotterdam

3 mensen aangehouden na Nederlandse kunstroof