Spanje: Premier Rajoy wil niet opstappen

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft de eis vanwege de oppositie tot opstappen verworpen. "Ik zal het mandaat uitdoen, dat de kiezers mij hebben toevertrouwd", zei de conservatieve regeringsleider na een ontmoeting met zijn Poolse collega Donald Tusk.

Op de beschuldigingen dat de christendemocratische Partido Popular jarenlang zwarte kassen had, ging Rajoy niet rechtstreeks in. "Men kan van een regeringsleider niet verlangen dat hij zich dagdagelijks uit over aan aanwijzingen, geruchten en tendentieuze berichten die ergens verschijnen".

Volgens Spaanse media heeft de vroegere penningmeester van de Partido Popular intussen tegenover onderzoeksrechter Pablo Ruz bekend dat de christendemocratische partij over een zwarte kas beschikte.

Barcenas erkende geheime boekhoudkundige documenten te hebben opgesteld. Hij vertelde de rechter dat hij in maart 2010 aan Rajoy en secretaris-generaal Dolores de Cospedal van de Partido Popular elk een enveloppe met 25.000 dollar heeft overhandigd, aldus de websites van de kranten El Pais en El Mundo.