Boris Johnson wil Heathrow sluiten

De Londense burgemeester Boris Johnson gaat plannen indienen om de luchthaven van Heathrow op te doeken en te vervangen door een nieuw stadsdeel. Een - economisch broodnodige - uitbreiding van de luchthaven is volgens Johnson niet realiseerbaar op de site ten westen van de hoofdstad door problemen met geluidsoverlast, vervuiling en verkeershinder.

Hij wil uitwijken naar een andere locatie ten noorden of ten oosten van Londen om een luchthaven met vier startbanen te realiseren in plaats van de huidige twee. Heathrow is met bijna 70 miljoen passagiers per jaar de drukste luchthaven van Europa, maar heeft dringend een capaciteitsuitbreiding nodig. Om verdere groei mogelijk te maken zou het aantal start- en landingsbanen volgens experts moeten worden verdubbeld van twee naar vier. Maar Heathrow is omringd door woonwijken. "Het zou waanzin zijn om de luchthaven verder te laten groeien op die plek", aldus Johnson.

De burgemeester heeft nu bij de onderzoekscommissie die zich buigt over de toekomst van de luchthaven drie mogelijke scenario's ingediend. In elk van die voorstellen zou Heathrow komen te verdwijnen. Zo noemt de burgemeester twee plaatsen waar volgens hem een geheel nieuwe luchthaven kan verrijzen. Een daarvan is een kunstmatig aan te leggen eiland in de rivier de Thames, dat in de volksmond al Boris Island wordt genoemd. Een derde mogelijkheid is een uitbreiding van de bestaande luchthaven Stansted, ten noordoosten van Londen. Op de site van de luchthaven van Heathrow wil Johnson een nieuw stadsdeel laten verrijzen met 100.000 woningen.