Senator noemt zwarte minister aap

Roberto Calderoli, een senator van de Italiaanse partij Lega Nord heeft de eerste zwarte minister in de geschiedenis van Italië, Cecile Kyenge, vergeleken met een orang-oetan. De Italiaanse regeringsleider Enrico Letta noemde de uitlatingen van de man onaanvaardbaar en voorbij alle grenzen. Calderolis uitspraken konden in de media al op heel wat commentaar rekenen.

Hij dreigt zijn functie als senator te moeten neerleggen. Senator Roberto Calderoli, die bekend staat om zijn omstreden uitspraken, zei zaterdag op een congres het volgende over de minister van Congolese origine, Cecile Kyenge: "Ze mag best minister zijn, maar ze zou dat misschien beter doen in haar eigen land". (...) Ik hou van dieren, maar als ik beelden zie van Kyenge, kan ik me er niet van ontdoen dat ze gelijkenissen vertoont met een orang-oetan, zelfs als ik zeg dat ze er geen is".

Kyenge zelf reageerde als volgt: "We kunnen niet zeggen dat Italië racistisch is, maar er is duidelijk een gebrek aan kennis van het andere"."Ik vergelijk wel vaker mensen met dieren", verdedigt Calderoli zich. Zo vindt hij dat premier Enrico Letta "op een reiger lijkt" en minister van Binnenlandse Zaken wel wat weg heeft van "een kikvors".

Een online-petitie waarin het ontslag van Calderoli als vicevoorzitter van de Senaat wordt geëist, heeft inmiddels al 26.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie wordt gesteund door de centrumlinkse Democratische Partij waartoe Kyenge behoort. In 2006 werd Calderoli uit de conservatieve regering-Berlusconi gegooid nadat hij opzichtig rondliep met een t-shirt waarop cartoons die de profeet Mohammed bespotten. Bij protesten daartegen in Libië, een voormalige Italiaanse kolonie, vielen doden.