Protest in New York tegen vrijspraak

Duizenden mensen hebben gisteravond geprotesteerd op Times Square in New York tegen de vrijspraak van George Zimmerman. Velen droegen een foto van de door Zimmerman vermoorde tiener Trayvon Martin. "Het volk zegt: schuldig", zo scandeerden de manifestanten. Ondertussen hangt de 29-jarige Zimmerman een nieuwe rechtszaak boven het hoofd. Volgens Fox News bekijkt het Amerikaanse ministerie van Justitie of Zimmerman zich schuldig gemaakt heeft aan schending van burgerrechten.

De Amerikaanse president Barack Obama riep op tot kalmte. “De dood van Trayvon Martin was een tragedie. Niet alleen voor zijn familie, maar voor de hele Amerikaanse gemeenschap.”, zegt Obama in een persbericht. “Ik weet dat de vrijspraak tot heel wat protest leidt, maar we leven in een rechtstaat en de jury heeft gesproken. We moeten onszelf afvragen of we er wel alles aan doen om schietpartijen als deze vermijden. Dat is de juiste manier om Trayvon Martin te eren."

In februari 2012 schoot de vrijwillige burgerwacht George Zimmerman de 17-jarige Trayvon Martin dood. Hij vond dat de jongen zich verdacht gedroeg, maar achteraf bleek dat Trayvon ongewapend was. De VS stond in rep roer, vooral omdat er vermoedens waren dat Zimmerman de jongen had neergeschoten uit racistische overwegingen. Maar ook in de rechtbank vertelde Zimmerman dat de jongen hem aanviel, nadat hij hem had aangesproken op zijn verdacht gedrag. De jury volgde die redenering en sprak hem vrij.