Beklaagde racismemoord vrij

In het moordproces in Florida rond de dood van de zwarte jongen Trayvon Martin is de aangeklaagde George Zimmerman vrijgesproken. De juryleden in het proces in Sanford verklaarden hem gisteravond onschuldig. De zaak werd in heel de VS gevolgd omwille van de mogelijke racistische motieven.

De feiten speelden zich in februari 2012 af. Zimmerman (29) is een latino Amerikaan en lid van een vrijwillige buurtwacht. Hij beweert tijdens een nachtelijke patrouille door Martin te zijn aangevallen en dat hij gehandeld heeft uit zelfverdediging. De zwarte tiener was ongewapend. Zimmermans advocaat pleitte dat zijn cliënt vuurde uit zelfverdediging, zelf getuigde Zimmerman niet.

Volgens de openbare aanklager had Zimmerman echter Trayvon Martin gevolgd toen die van een snoepwinkel op weg was naar huis. Vlak voor het schietincident uitte Zimmerman haat tegen lokale tieners toen hij de politiedispatching belde, aldus openbaar aanklager Angela Corey. Het fatale schot was ook hoorbaar op de opname van dat telefoongesprek.

De zaak zorgde voor internationale verontwaardiging, omdat racistische motieven achter de misdaad vermoed werden. Zimmerman bleef na de feiten in eerste instantie op vrije voeten. Na protest in heel de VS stelde het openbaar ministerie zes weken na de schietpartij het lid van de burgerwacht in staat van beschuldiging.

De zes vrouwelijke juryleden oordeelden Zimmerman na meer dan 16 uur deliberatie tot in de nacht niet schuldig aan zowel moord als doodslag. Daarvoor riskeerde de man respectievelijk levenslang en 30 jaar cel. Toen de rechter de beslissing voorlas, reageerde Zimmerman amper.

Nog voor het verdict bekend raakte, riepen de politie en verschillende organisaties op tot kalmte en bezinning. Dominee Jesse Jackson, de bekende burgerrechtenactivist, zei dat er bij een veroordeling geen "ongepaste vrede" mag zijn omdat een jongen het leven verloor. "Als hij niet veroordeeld wordt, moeten we geweld vermijden omdat het enkel tot nieuwe tragedies leidt."

Volgens de New York Times vermeed Zimmerman na afloop de grote menigte en droeg hij een kogelvrije vest toen hij de rechtszaal verliet. Buiten riep de menigte "geen gerechtigheid geen vrede".