Treinongeval bij Parijs: zeker 6 doden

In Brétigny-sur-Orge, 40 km ten zuiden van Parijs, is vrijdagavond een zwaar treinongeval gebeurd. De trein is ontspoord en gekanteld. Er zijn minstens zes doden en dertig gewonden, waarvan acht ernstig. Volgens de Franse premier Jean-Marc Ayrault is het nog te vroeg om informatie te geven over de oorzaak van het ongeval, maar de trein zou niet te snel gereden hebben. Het station is de komende drie dagen gesloten voor onderzoek. Dat heeft president François Hollande gezegd die de plek van het ongeval heeft bezocht.

De trein ontspoorde in volle vaart tijdens de avondspits bij het station in een voorstad van Parijs. Een aantal wagons kantelde en ramde de overkapping. Volgens de Franse spoorwegmaatschappij SNCF waren er 385 passagiers aan boord. Reizigers en getuigen maakten gisteravond gewag van ware horrorscènes. "Ik heb veel gewonden gezien, vrouwen en kinderen zaten geblokkeerd in de trein. De mensen schreeuwden, een man bloedde aan zijn aangezicht", zei Vianey Kalisa, die in het station wachtte op een trein naar Parijs. Een passagier verklaarde dat hij over een persoon moest stappen die onthoofd werd om uit de verhakkelde wagon te geraken.

Zowat 300 brandweerlieden, 20 medische ploegen en 8 helikopters werden naar de plaats van de ramp gestuurd. Het gaat om de zwaarste treinramp in Frankrijk sinds 1988, toen in het Parijse gare de Lyon 56 mensen om het leven kwamen.