Griekse openbare tv zendt weer uit

In Griekenland zijn gisteravond de programma’s van de openbare omroep opnieuw op antenne gegaan. De nieuwe zender EDT begon om 20 uur zijn eerste uitzending met een oude Griekse film. Eerder op de dag was urenlang slechts een testbeeld uitgezonden met de naam van de nieuwe omroep.

De Griekse regering besliste begin juni om de Griekse openbare omroep ERT, die sinds 1938 bestaat, te sluiten. Premier Antonis Samaras trok de stekker uit de ERT om een nieuwe, kleinere en compactere staats-tv en -radio met 1.000 medewerkers uit te bouwen. De internationale kredietverleners en Griekenland hadden twee jaar geleden al een afslanking van de openbare omroep in het vooruitzicht gesteld. De afslanking maakte deel uit van het programma om de kosten van de overheidsbedrijven in het land terug te schroeven.

Medewerkers van de ERT houden het gebouw van de vroegere zender nog altijd bezet en spreken over de nieuwe omroep als een "piratenzender". EDT zendt uit vanuit een particuliere studio in een buitenwijk van de hoofdstad Athene. Staatssecretaris Pantelis Kapsis sprak van een overgangssituatie. Hij riep de bezetters op de actie te staken en bij de nieuwe publieke omroep te solliciteren.