Prof vindt zeldzame beelden Roosevelt

Een professor journalistiek uit de Amerikaanse staat Indiana zegt dat hij zeldzame beelden gevonden heeft van voormalig president Franklin Delano Roosevelt, in een rolstoel.

Roosevelt kreeg polio op zijn negenendertigste, en kon niet stappen zonder zijn beenbraces of mensen die hem ondersteunden. Tijdens zijn vier regeerperiodes als president gebruikte Roosevelt vaak een rolstoel om zich te verplaatsen, maar nooit in het openbaar. Het feit dat de president niet kon stappen, werd geheim gehouden voor de bevolking.

De meeste nieuwsfotografen werkten mee aan die geheimhouding, en diegenen die dat niet deden, werden tegengewerkt door de Geheime Dienst.

Professor Ray Begovich zegt dat hij deze uitzonderlijke beelden gevonden heeft in de nationale archieven in Maryland. Volgens hem mochten deze beelden nooit gebruikt worden. De nationale archieven kunnen niet bevestigen of het materiaal echt is, maar als het wel zo is, dan zijn de beelden heel zeldzaam.

Op het filmpje is te zien hoe Roosevelt het schip USS Baltimore bezoekt in Pearl Harbour in 1944. De eerste paar seconden zie je hoe Roosevelt voorbij komt. De rolstoel is niet goed te zien, omdat er een rij matrozen – waarschijnlijk met opzet – in de weg staat.