Griekse staats-tv gaat weer uitzenden

Een maand na de verrassende sluiting van de Griekse openbare radio- en televisieomroep ERT, lijkt het er op dat de televisie-uitzendingen binnenkort opnieuw van start gaan, onder een nieuwe naam weliswaar. Vanmorgen was een testbeeld te zien met het opschrift "Helleniki Dimosia Tileorasi - EDT" ("Helleense Openbare Televisie").

De uitzending gebeurde vanuit een studio van een privéfirma in het oosten van Athene. Volgens de Atheense krant Ta Nea wordt binnenkort een noodprogramma met films, documentaires en muziekprogramma's uitgezonden. Het gaat volgens Griekse mediaberichten om een overgangsfase, tot de nieuwe, afgeslankte staatszender opnieuw in de ether gaat.

De regering in Athene had de zender midden juni volkomen verrassend gesloten. Premier Samaras motiveerde zijn besluit door naar de door de EU opgelegde besparingsmaatregelen te verwijzen. Bedoeling was dat een geherstructureerde nieuwe zender werd opgericht, met veel minder personeel en veel meer inbreng en inmenging van de private sector. De zowat 2.700 personeelsleden van de ERT houden het omroepgebouw in de Atheense voorstad Agia Paraskevi bezet en zenden via het internet een protestprogramma uit.