‘Mowglikinderen’ gered in Oekraïne

In de Oekraïense stad Lviv zijn twee kinderen van zes en veertien jaar oud bij hun ouders weggehaald, nadat ze jarenlang verwaarloosd werden. Yura en Lyubomyr kunnen niet lopen of spreken. Volgens de buren van de familie lieten de ouders hun kinderen niet buitenkomen, en gaven ze hen geen eten. De kinderen hebben de bijnaam ‘Mowgli’ gekregen, naar het jongetje uit ‘het Jungleboek’ dat in het oerwoud werd opgevoed.
De overheid haalde de kinderen weg na een anoniem telefoontje over hun verschrikkelijke levensomstandigheden. De sociale diensten zijn nu op zoek naar de huisdokter van het gezin, die het probleem als eerste zou moeten opgemerkt hebben.
De twee kinderen liggen al vijf dagen in een plaatselijk ziekenhuis, en worden vandaag overgebracht naar een psychiatrische instelling. Door de jarenlange verwaarlozing hebben ze mentale problemen, die waarschijnlijk nooit helemaal opgelost zullen geraken. Het oudste kind wil niet in een bed slapen, alleen op een matras op de vloer. En het jongste kan alleen maar rondkruipen.