"Europa moet beleid schaliegas herzien"

Europa moet haar beleid over schaliegas dringend herzien. Dat zeggen Vlaams minister-president Kris Peeters en Nederland minister-president Mark Rutte, die momenteel samen op missie zijn in de Amerikaanse staat Texas. In Europa is het verboden om schaliegas te ontginnen, maar in de VS mag het wel.

Schaliegas zit opgesloten in gesteente diep onder de grond. Europa verbiedt de ontginning omdat het mogelijk schadelijk is voor het milieu. Maar omdat het in de VS wel mag, heeft de chemische industrie daar een grote voorsprong op de Europese. Als Vlaanderen en Nederland investeerders willen blijven lokken, moeten er stappen gezet worden om de concurrentiepositie te verbeteren. Die boodschap kregen Peeters en Rutte tijdens een bezoek aan het onderzoekscentrum van ExxonMobil in Houston.

“De boodschap van ExxonMobil was geen dreigement, maar eerder een waarschuwing”, zei Peeters na afloop. Het was in ieder geval een boodschap die aankwam, want op 8 oktober zitten Nederland en Vlaanderen samen over de problematiek. “Zowel in Vlaanderen als in Nederland worden de mogelijkheden van schaliegas onderzocht. "De mogelijke schadelijkheid voor het milieu is een grote bezorgdheid in Vlaanderen en Nederland. Alvorens een beslissing te nemen, moeten we alle feiten op tafel hebben”, zei Rutte.