Canadees dorp lijkt op oorlogsgebied

Na de explosie van een met ruwe olie geladen goederentrein in een Oost-Candees stadje is de complete omvang van de ramp met minstens vijf doden nog steeds niet duidelijk. Veertig mensen zijn volgens de Canadese autoriteiten nog vermist. De reddingsdiensten breidden hun zoektocht naar overlevenden in het 6.000 inwoners tellende stadje Lac-Mégantic uit, maar verwachten ook beduidend meer slachtoffers te vinden.

Ook de totale omvang van de schade en de oorzaak van de ramp blijven onduidelijk. De Canadese premier Stephen Harper vergeleek de plaats van de ramp met een oorlogszone en beloofde een grondig onderzoek. "Het is moeilijk voorstelbaar, hoe een dergelijk ongeval kan gebeuren, want we beschikken over alle voorzorgsmaatregelen die dat moeten voorkomen", zei Harper, die gisteren naar de plaats van de ramp was gereisd. "Maar een grondig onderzoek moet aantonen wie schuldig en verantwoordelijk is".

Een stuurloze trein met 73 tankwagens vol ruwe olie was zaterdagmorgen naar Lac-Mégantic geraasd en ontploft. Verschillende wagons brandden zondagavond laat. Zo'n 160 brandweerlieden vochten tegen de vlammen. Tweeduizend mensen moesten hun woning verlaten. Ook vandaag kon nog niet iedereen terug naar huis. Vele burgers kwamen in noodverblijven terecht, of zoeken daar naar vermiste familieleden, vrienden of kennissen. De tot nog toe vijf geborgen lijken zijn naar Montreal overgebracht.

Minstens 30 gebouwen in het Franstalige stadje Lac-Mégantic werden volgens mediaberichten verwoest, daaronder de bibliotheek, een supermarkt en een populaire bar. Het gebied is in de grote omgeving afgesloten. "Het was een erg mooi stadscentrum, dat hier verwoest is", zei premier Harper. "We hebben werkelijk omvangrijke wederopbouwmaatregelen nodig".

Hoe het ongeval is kunnen gebeuren, blijft een raadsel. De spoorwegexploitant zei dat de treinbestuurder de locomotief had uitgeschakeld en remmen en lading had gecontroleerd vooraleer hij naar zijn hotel ging. Toch geraakten de 73 wagons los van de locomotief en zijn naar beneden de vallei in gedonderd. Speurders hebben inmiddels de tachograaf in beslag genomen en hopen dat het onderzoek van de gegevens hen wat meer duidelijkheid zal verschaffen.