Solar Impulse bereikt New York

Het Zwitserse vliegtuig Solar Impulse is zaterdagavond aangekomen in New York. Het toestel, dat op zonne-energie vliegt, heeft zo zijn oversteek van het westen naar het oosten van de Verenigde Staten afgerond.

De laatste etappe duurde 18 uur en 23 minuten en verliep zonder grote problemen. “Enkel een stuk omhulsel kwam los”, vertelde een van de piloten na afloop van de vlucht. Technisch verliep alles naar wens. “Het is dus een absoluut succes”, reageerden ze tevreden.

De oversteek van de VS begon op 3 mei in San Francisco. Het vliegtuig vloog vervolgens naar Phoenix, Dallas, Saint-Louis, Cincinatti, Washington en New York.

Het toestel van 1.600 kilogram in koolstofvezel heeft een spanwijdte van 63,4 meter, wat overeenkomt met die van een Boeing 747. Het toestel hangt af van 12.000 zonnecellen die voldoende energie produceren om de lithiumbatterij van 400 kilogram op te laden. De vier motoren draaien op die batterij. Het vliegtuig vliegt op een maximumhoogte van 8.500 meter, aan een gemiddelde snelheid van minder dan 70 kilometer per uur, afhankelijk van de windkracht.

De Solar Impulse vloog in juni 2009 voor het eerst. In 2015 plannen Bertrand Piccard en André Borschberg, die tien jaar geleden het project lanceerden, een vlucht rond de wereld met een verbeterde versie van het toestel.