Johannes Paulus II wordt heilige

Paus Franciscus heeft beslist een consistorie bijeen te roepen voor de heiligverklaring van Johannes Paulus II. Ook Johannes XXIII wordt heilig verklaard. Johannes XXIII leidde de rooms-katholieke kerk van 1958 tot 1963, Johannes Paulus II van 1978 tot 2005. De datum van hun officiële heiligverklaring is nog niet bekend, aldus de Vaticaanse woordvoerder, pater Federico Lombardi. De kans is groot dat de heiligverklaringen dit jaar nog plaatsvinden.

Tweede mirakel bevestigd

In april had een commissie van zeven artsen van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligverklaringen al vastgesteld dat een vrouw door toedoen van paus Johannes Paulus II onverklaarbaar was genezen. Vandaag heeft paus Franciscus het decreet ondertekend dat het tweede wonder aan Karol Wojtyla bevestigd. Het zou gaan om de genezing van een vrouw in Costa Rica met een hersenaandoening. Ze genas onverklaarbaar op 1 mei 2011, de dag dat Johannes Paulus II zalig werd verklaard.

Eerste wonder

Het eerste mirakel van Johannes Paulus II was de genezing van een Franse non met de ziekte van Parkinson. De vorige paus, Benedictus XVI, heeft het proces tot zalig- en heiligverklaring van zijn Poolse voorganger uitzonderlijk snel op gang gebracht. Al vlak na de dood van Johannes Paulus II lieten veel gelovigen weten dat ze hem graag tot heilige zagen verklaren.

Ook Johannes XXIII heilig

Ook voor de heiligverklaring van Johannes XXIII ondertekende de Argentijnse paus het nodige decreet. Het was Johannes Paulus II die op 3 september 2000 Johannes XXIII zalig heeft verklaard. Het wonder betrof een Italiaanse zuster, die genas van ernstige maagbloedingen, nadat zij een afbeelding van de overleden paus op haar buik had gelegd. Het is bovendien Johannes XXIII die in 1959 het Tweede Vaticaans Concilie heeft bijeengeroepen. Het eindigde vijftig jaar geleden en leidde tot ingrijpende veranderingen binnen de kerk in Rome.