Vrijheidsbeeld weer open na storm Sandy

Meer dan acht maanden na de doortocht van wervelstorm Sandy is het vrijheidsbeeld in New York weer open voor het publiek. De VS vieren vandaag hun nationale feestdag. Duizenden bezoekers staan daarom in de rij te wachten om het vrijheidsbeeld te bezoeken. Verwacht wordt dat 15.000 Amerikanen het monument vandaag zullen betreden. Bezoekers konden de voorbije maanden wel naar het eiland varen, maar niet aan land gaan om het beeld van dichterbij te zien.

Tijdens orkaan Sandy in oktober vorig jaar werd Liberty Island, het eilandje in de haven van New York waar het vrijheidsbeeld staat, zwaar beschadigd. Vooral de stroomvoorziening en de veiligheidssystemen werden getroffen. Een stormvloed vernielde de stroomleidingen, aanlegplaatsen en wandelpaden. Het 46 meter hoge vrijheidsbeeld bleef ongedeerd.

Kort voor de orkaan was het symbool van New York na bouwwerken weer voor bezoekers geopend. Al na de aanslagen van 11 september 2001 was de binnenkant van het vrijheidsbeeld uit vrees voor aanslagen gesloten. Pas sinds 2009 mogen toeristen opnieuw de 146 smalle trappen van het monument betreden. De bezoekers kunnen ook weer in de kroon.