Morsi onder huisarrest

De Egyptische president Morsi is onder huisarrest geplaatst door het leger. Dat verklaart een woordvoerder van de Moslimbroederschap en wordt bevestigd door het leger. Gisteravond schoof het leger Morsi aan de kant. Bij confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Morsi zijn minstens veertien mensen om het leven gekomen.

Het leger heeft de grondwet opgeschort en er komt nu een regering ad interim van technocraten. Die zal nieuwe verkiezingen voorbereiden, zowel voor het parlement als voor de functie van president. Het leger blijft niet aan de macht, zo verzekerde de minister van Defensie.

Waar Morsi zich nu bevindt, is niet volledig duidelijk. Sommige bronnen zeggen dat hij in gebouwen van de Republikeinse Garde is ondergebracht en onder toezicht is geplaatst. Toch liet hij wel nog van zich horen, via Facebook en Twitter. Daar zegt hij zich niet neer te leggen bij de feiten en roept hij zijn aanhangers op om vreedzaam te protesteren. Ook heel wat van zijn medewerkers zijn gearresteerd en er is een arrestatiebevel voor 300 leden van de Moslimbroederschap.

Overal in het land barstte feest los toen het nieuws over zijn afzetting bekend werd gemaakt. Op het Tahrirplein in Caïro stonden honderdduizenden mensen te vieren. Toch kwamen ook duizenden aanhangers van Morsi samen. Bij clashes tussen de twee groepen zijn over het hele land zeker veertien doden gevallen.