Snowden wil geen asiel in Rusland

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden vraagt niet langer politiek asiel in Rusland. Dat heeft het Kremlin gezegd. Snowden gaat niet akkoord met de voorwaarden die president Poetin stelde.

Poetin zei gisteren dat Snowden in Rusland kon blijven, als hij stopt met de Verenigde Staten schade te berokkenen. Maar de klokkenluider ziet zichzelf als een voorvechter van waarheid en gerechtigheid en vindt die voorwaarde dan ook onaanvaardbaar. Het Kremlin zegt wel dat het Snowden niet zal uitleveren aan de VS, aangezien daar de doodstraf nog geldt.

Snowden zit nu al bijna tien dagen in de transitzone van de luchthaven in Moskou. Hij heeft volgens Wikileaks al in 21 landen asiel aangevraagd, al is dat echter met weinig succes. Zo zou onder meer Nederland de aanvraag al geweigerd hebben.  In ons land heeft Snowden geen advies aangevraagd.

Edward Snowden is een ex-CIA-agent, die één van de grootste spionageschandalen ooit onthulde. Hij maakte bekend dat de VS de internet- en telefoongegevens van miljoenen Amerikanen screent.