Snowden: "Obama zet druk op leiders"

Edward Snowden, de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider, zegt dat president Obama druk uitoefent op de leiders van de landen waar hij asiel heeft aangevraagd. Dat staat te lezen in een verklaring die gepubliceerd staat op Wikileaks. Ondertussen blijkt dat de ex-medewerker van de Amerikaanse geheime dienst in 21 landen asiel heeft aangevraagd.

Volgens Snowden heeft Obama vice-president Joe Biden de opdracht gegeven om te verhinderen dat landen zijn asielaanvraag aanvaarden. Hij klaagt ook het feit aan dat hij zijn paspoort is afgenomen, terwil hij niet veroordeeld is. "De regering Obama heeft nu de strategie aangenomen om het staatsburgerschap als een wapen te gebruiken", klinkt het.

Snowden vroeg ondertussen in 21 landen asiel aan. Onder andere in Rusland, Ecuador, Cuba en Nederland. De voormalige medewerker van de Amerikaanse geheime dienst is voortvluchtig omdat hij documenten lekte over spionagepraktijken van de VS. Hij zit al een week in de transitzone van een luchthaven in Moskou.