Presidente Brazilië wil referendum

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff heeft voorgesteld om een referendum te organiseren over de oprichting van een grondwetgevende vergadering die zich moet buigen over politieke hervormingen in het land. Rousseff reageerde daarmee op de aanhoudende protestmanifestaties in het Zuid-Amerikaanse land. De laatste keer dat een dergelijke grondwetgevende vergadering bijeenkwam in Brazilië, was in 1986, daags na de dictatuur.

"Ik wil op dit moment een debat voorstellen over de bijeenroeping van een volksreferendum dat zou toestaan dat er een grondwetgevende vergadering komt die zich exclusief bezighoudt met de politieke hervorming die dit land zo nodig heeft", zei de presidente na een onderhoud met gouverneurs en burgemeesters uit het land. "Brazilië is rijp om vooruit te gaan en heeft duidelijk getoond dat het niet wil blijven staan."

Rousseff liet onder meer weten dat corruptie een zwaar misdrijf zal worden met ook zwaardere straffen. Een ander voorstel is om 19 miljard euro te investeren in het openbaar vervoer. Er komen ook inspanningen voor het gezondheidssysteem en de onderwijssector.