VS vraagt uitlevering Snowden

De Verenigde Staten hebben het paspoort van klokkenluider Edward Snowden ingetrokken. Hierdoor kan hij in principe niet reizen. Momenteel bevindt hij zich in de transitzone van de luchthaven in Moskou. Hij kan daar niet weg, omdat hij geen geldig Russisch visum heeft. De VS heeft aan Rusland gevraagd om hem uit te leveren.

Snowden is een voormalig medewerker van het National Security Agency (NSA). Enkele weken geleden bracht hij aan het licht dat de Amerikaanse inlichtingendiensten jarenlang telefoongegevens verzamelden en het internetverkeer aftapten. Hij heeft zich hierdoor schuldig gemaakt aan het zonder toestemming verspreiden van defensie-informatie, het verspreiden van geheime inlichtingeninformatie en diefstal van overheidseigendommen. Hij riskeert een celstraf van 30 jaar.

Om die straf te ontlopen vluchtte Snowden eerst naar Hongkong. Gisteren nam hij het vliegtuig naar Moskou. Van daaruit wil hij via Havana doorreizen naar Ecuador. De minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador bevestigde dat Snowden asiel heeft aangevraagd in zijn land.