Snowden vroeg asiel aan in Ecuador

Edward Snowden, de klokkenluider van het Amerikaanse spionageprogramma Prism die door het Amerikaanse gerecht in verdenking werd gesteld en Hongkong verliet, is aangekomen in Moskou. De Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino Aroca heeft bevestigd dat Snowden asiel heeft aangevraagd voor Ecuador. 

Rond 15.20 uur meldde Wikileaks via Twitter dat Snowden geland is in Moskou.

"Een passagier met die naam komt vandaag aan in Moskou met vlucht SU213 uit Hongkong. Morgen, op 24 juni, zal hij met vlucht SU150 opstijgen naar Havana", zei eerder een bron geciteerd door het persbureau Itar-Tass. "Diezelfde dag zal hij Havana verlaten en met een lokale vlucht naar Caracas vliegen", luidde het nog. De persdienst van Aeroflot was niet bereikbaar voor de bevestiging van die informatie. Snowden werd aan de luchthaven wel opgewacht door een diplomatieke auto van Ecuador. 

Volgens waarnemers in Hongkong is de regering opgelucht dat Snowden het land verlaten heeft. "Ik denk dat iedereen een zucht van verlichting slaakt, want dit kon natuurlijk een moeilijke zaak worden voor de relatie tussen China en de Verenigde Staten", zegt Claudia Mo, lid van de Burgerlijke Partij in Hongkong.